HIDROGEODÍA 2018, amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, organitza una visita guiada gratuïta: "Rec Comtal, el camí de l'aigua"

Prenent com a exemple la celebració de Los Geolodías, la Fundación Centro Internacional de Hidrología Subterránea‐FCIHS, amb la colaboració de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA‐CSIC), d'Aigües de Barcelona‐AGBAR, del Consorci Besòs i de l'Ajuntament de Montcada i Reixac, i sota la coordinació de l'Associació Internacional d'Hidrogeòlegs–Grupo Español AIH‐GE, organitza la 2a Edició HIDROGEODIA 2018, intitulada "Rec Comtal, el camí de l'aigua".  Primer itinerari de Montcada i Reixac a Baró de Viver, el dissabte 17 de març de 2018, a la província de Barcelona. Els Hidrogeodies pretenen apropar a la societat tant la hidrogeologia com la professió d'hidrogeòleg i consisteix en una visita guiada per hidrogeòlegs, totalment gratuïta prèvia inscripció i oberta a tot tipus de públic. L'equip d'hidrogeòlegs que guiarà la visita està format per l'investigador de l'IDAEA‐CSIC Enric Vázquez‐Suñé i pels professors de la Comisió Docent del curs de postgrau “Curso Internacional de Hidrología Subterránea‐CIHS”.

 

 

Butlletí d'inscripció   

 

Programa   

 

Informació al web

 

 

Programa previst

09:30 Inici Concentració a la Plaça Lluís Companys de Montcada i Reixac.
Com arribar-hi? Renfe línia R2, estació Montcada i Reixac (a 250 m) o Renfe línia R4, estació Montcada‐Manresa (a 500 m)
09:45 Primera parada Al Pont de La Roca - Montcada i Reixac (a 500 m) sobre el riu Besòs iniciem aquest primer itinerari.
Introducció a Hidrogeodia 2018: Rec Comtal, el camí de l'aigua.
10:30 Segona parada A la Casa de la Mina del Parc de les Aigües de Montcada i Reixac (a 1.000 m). Antiga canalitzación, construïda a l'edat mitjana aprofitant un aqüeducte romà al costat del riu Besòs que transportava aigua per la força de la gravetat, des de Montcada fins el mar a Barcelona ciutat. A la Casa de la Mina es troba la Mina Vella, construïda per l'arquitecte Joan Soler i Faneca, que canalitza l'aigua freàtica del riu Besòs fins el Reixagó, la boca on surt a la superfície.
11:00 Tercera parada La Casa de les Aigües - Montcada i Reixac (a 200 m). A Barcelona, l'any 1878, la sequera és extrema, i l'abastiment d'aigua insuficient, el cabal del Rec Comtal s'ha reduït molt. Es necessita una solució d'urgència. Les autoritats encarreguen a l'arquitecte Antoni Rovira i Trias la construcció d'una central d'extracción i bombament d'aigües del cabal subterrani del riu Besòs.
El compleix es construeix ràpidament i funcionarà amb eficàcia durant cent anys, fins que la contaminació dels aqüífers obligarà a tancar-lo.
13:00 Cuarta parada Central de Bombament Agbar - Besòs (a 1.500 m)
14:00 Final Metro línia 1, vermella, estació Baró de Viver (a 1.500 m)

 

INFORMACIÓ I INSCRIPCIÓ

 

L'assistència a la 2a Edició HIDROGEODIA 2018 Barcelona és gratuïta, però és necessària una inscripció prèvia trametent un correu electrònic a Margarida Valverde - FCIHS gerencia@fcihs.org, abans del 15 de març de 2018. Places limitades. L'organització, posteriormente, respondrà amb la confirmació de la inscripció.

Nota per als assistents: Hidrogeodia 2018 - 2a Edició Barcelona és una activitat gratuïta i oberta a tot tipus de públic que es realitza al aire lliure. Els assistents assumeixen voluntàriament els possibles riscos de la activitat i, en conseqüència, eximeixen a la organització de qualsevol dany o perjudici que pugui sofrir pel desenvolupament de la mateixa.

Es recomana dur calçat còmode i l'entrepà de mig matí i aigua.

 

Data: 
17/03/2018
Tipus: 
Visita guiada
Publicat: 
dilluns, 12 març 2018